Hvis lederen ikke har bedre styr på en evt krisesituationen end andre, skal han ikke desto mindre kunne formidle rute og retning gennem det ukendte og sikre følgeskab.

At kunne skabe følgeskab kan bero på den tillid og troværdig som lederen har opbygget før krisen.

På samme måde, som man ikke skal træne stangspring på konkurrencedagen, skal man altså som leder opøve sin indflydelse før de kritiske situationer opstår.

En leders magt beror på flere forskellige former for indflydelse. Der er social magt og de mange kilder hertil, der er også magt i kraft af alder, udseende, højde, drøjde, generel intelligens, anciennitet, kompetencer med videre. I litteraturen kaldes det også lederens ”prestige”.

Mange topledere får opbygget en form for distance der ikke er god for deres lederskabs prestige, for godt nok er distance en autoritetsforstærker, men hvis man ikke engang kender sine medarbejdere eller ved hvad de laver, lider prestigen under det snarere end det modsatte.

Konklusionen er, at der aldrig nogensinde er en dygtig leder, der har været doven når alt har gået godt. Lederens vigtigste kompetence er måske i sidste ende den karakter han opbygger dagligt og over tid.

Fif: Når ting går godt, dygtiggør dig.