Ved hoffene rundt om i verden, har man institutionaliseret det umælende ansigt rundt majestæten. Det ses karikeret i skønheden og udyret, hvor tjenestefolket rent faktisk er service og stumtjenere. Det reagerer kun, når ingen kigger. At de i tegnefilmen bliver til levende udtryksfulde mennesker når forbandelsen hæves, siger mere om Disneys lykkelige slutninger, end det at hof rundt om i verden består af særdeles udtryksløse mennesker.

Det har jeg studset over, og har fundet en forklaring der for mig at se er lige så spændende som den er god.

Vil du regne en smart persons dagsorden ud, skal du nemlig kigge nøje på hans eller hendes venners, eller kollegaers reaktioner medens personen taler.

Hvad skal man kigge efter? Man kan kigge efter klassiske tegn på frygt, skam eller for eksempel glæde.

Der er to overordnede reaktioner fra de øvrige mennesker i rummet, som er af interesse. Den ene er, at der ved visse emner, bliver kigget ekstra skarpt på dine øjne, den anden reaktion er, at folk undgår dine øjne. Disse reaktioner er ofte meget kortvarige, og reglen er, at jo mere kortvarige de er, desto mere afslørende er de. Et langt blik ned eller væk, kan selvfølgelig også være sigende, men kan lige så velvære tegn på kedsomhed. På samme måde kan et langt blik på dine øjne jo også være tegn på alt mellem himmel og jord. Måske du har pæne øjne.

Når du én gang har set dette udspille sig, ved du, at beslutningstageren største kommunikative svaghed er andre, og at uanset hvor dreven og smart personen er, som du har med at gøre, skal du blot lade dit blik vandre rundt i lokalet når I samtaler og forhandler, så du kan få eventuelt skjulte dagsordner afspejlet i de andres reaktioner.

Du behøver ikke at vente på disse guldkorn, du kan bare stille lidt overraskende spørgsmål for på den måde at fremtvinge det naturlige i andre, medens du blidt lader øjnene glide rundt i lokalet.