Magtens tricks 3: Nonchalance, fordi…

I den korte 5 x 1 minut debat på TV skal man holde fast i sine pointer som en arrig terrier holder fast i sin ende af rebet, uden af at give en cm. Gode debattører vil i den længerevarende debat derimod ofte holde ting i et let greb.

At “holde ting i et let greb” vil sige, at man øver sig på at sidde på sine hænder rent mentalt, at man evner at brænde inde med ting, medens samtalen eller debatten pågår.

(Sjovt nok er det, i min erfaring, også en vestjysk skik. Vestjyder lader ofte københavnerne om at snakke meget og længe nok til, at de har samlet nogle pointer sammen, således at de kan sige noget tørt og præcist til københavnerens “løse snak”.)

Når man udviser nonchalance i en samtale lokker man andre til at slække på forsvaret, om man vil. Her, i denne atmosfære, viser de andre hvad de ved og ikke ved, hvad de synes og ikke synes. De kender ikke fjendens holdning, de ved måske ikke, at der er en fjende. Den nonchalante debattør har altså tydelige fordele. Og han eller hun gør i det hele taget debatten bedre, for samtaler gror bedst i en muld af ro. Marianne Jelved er god til denne tilgang.

Derudover kan man med nonchalance nemmere undgå at få trykket på sine ”varme knapper”. Den der ikke ses som voldsomt investeret i noget, kan nemlig heller ikke drilles eller provokeres så nemt, hvorfor sagen, der debatteres, heller ikke køres af sporet så nemt.

I renæssancens Italien blev denne tilgang til samtale kaldt for ”sprezzatura”, en særlig slags nonchalance der lægger slør ud over retorik og dagsordner, som var det man gjorde eller sagde uden overlæg eller anstrengelse. Bare tænk på den studerende der siger at han ikke har læst på lektien og får topkarakterer til eksamen. Der er tale om en studeret elegance, udsøgt eksemplificeret ved James Bond, der smiler ubesværet ved casino bordet, alt i medens en spændende dame retter en pistol mod ham…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: